Wormen bij melkvee

Dat wormen voor groeivertraging en zieke kalveren kunnen zorgen, weten we allemaal.

Dat wormbesmettingen ook verantwoordelijk zijn voor verlies van melkgift is minder bekend, terwijl dit toch redelijk veel voorkomt. Het is helaas niet meteen te zien aan de koeien dat ze een wormbesmetting hebben, maar het kan intussen wel zorgen voor een verminderde melkgift en mogelijk verminderde vruchtbaarheid.

Het herkennen van een wormbesmetting:
Bij kalveren zijn de tekenen van een wormbesmetting het meest zichtbaar:

  • Dof haarkleed
  • Verminderde eetlust en vermagering
  • Verminderde weerstand

Diagnostiek
Meten is weten en dat geldt ook voor wormbesmettingen. Er zijn verschillende manieren om de mate van wormbesmetting te meten. Men kan bij jongvee het pepsinogeengehalte in het bloed meten of wormeieren in de mest zoeken. Dit laatste is alleen zinvol als dieren minder dan 10 weken buiten hebben gelopen. Bij melkvee is het aantonen van antistoffen in de melk een makkelijke manier om de graad van besmetting van maagdarmwormen, maar ook van longwormen en leverbot, te testen.

Inmiddels hebben we de eerste tankmelkuitslagen van het onderzoek naar maagdarmwormen gezien en op een aantal bedrijven blijken er duidelijk te veel afweerstoffen tegen maagdarmwormen aanwezig te zijn. Hoge waardes antistoffen duiden op schade in het maagdarmkanaal en daarmee dus op melkderving. Wilt u ook nader onderzoek naar de worminfectie bij dieren op uw bedrijf laten doen? Neem contact met ons op.