Verwijderen van tylomen

Een tyloom is een woekering van de huid in de tussenklauwspleet als gevolg van langdurige irritatie. Omdat deze woekering de irritatie constant verergert houdt de tyloom zichzelf in stand.

Tevens kan er op de tyloom gemakkelijk Mortellaro ontwikkelen waardoor nog meer irritatie optreedt. Koeien kunnen hier kreupel op lopen en het is regelmatig een reden tot afvoer. Door middel van bekappen kan de irritatie bij kleine tylomen nog beperkt worden, ze zullen er echter niet door verdwijnen.

Chirurgisch verwijderen

Een manier om ze in de meeste gevallen wel blijvend te verwijderen is door middel van chirurgie. Hierbij wordt zowel het tyloom als het onderliggende vetkussen verwijderd. Er blijft dan een behoorlijke holte achter in de tussenklauwspleet die een week onder het verband gaat. Het proces van de wondgenezing is gedurende 6 weken wekelijks bij 3 koeien met verschillende formaten tylomen opgevolgd.

Hieronder staan een aantal foto’s van drie behandelde koeien.

Heeft u zelf een koe met een tyloom en wilt u die laten verwijderen, neem contact met ons op. Voor meer informatie bel of mail met onze praktijk.

Koe 8688

Koe 8688 heeft een groot tyloom, waarbij ook een Mortellaro proces op de tyloom actief is. Het tyloom en het onderliggende vetkussen is verwijderd. De koe krijgt een drukverband. Het drukverband is na een dag verwisseld voor een normaal klauwverband.

Na 1 week wordt er nogmaals CTC spray op de wond gedaan.

5 weken na het verwijderen is de huid in de tussenklauwspleet hersteld. Omdat ze hoogdrachtig was en letterlijk niet meer in de bekapbox paste is deze koe hierna niet meer vervolgd. Inmiddels wel gekalfd van een gezond en fors kalf.

Let op de afstand tussen de klauwen, je ziet ze na 2 weken al naar elkaar toe komen.

Let op de stand van de klauwen.

Koe 7597

Koe 7597 met de ‘medium’ tyloom heeft ook een actief mortellaroproces op de tyloom zitten, omdat ze echter geen dikke poot heeft op het moment dat de tyloom wordt verwijderd is antibiotica niet nodig. Alle drie de koeien hebben eenmalig Ketofen (pijnstilling) gehad, voordeel hiervan is dat de melk niet uitgehouden hoeft te worden.

Let op de stand van de klauwen. De teenpunten sluiten na een maand weer netjes aan.

Koe 9043

Koe 9043 had de kleinste tyloom, zonder mortellaro. Voor de wondgenezing was er geen duidelijk verschil met de andere twee koeien.

Let op de positie van de klauwen en ook op de zwelling in het balgebied.

Let op de stand van de klauwen. De teenpunten komen met de tyloom wel bij elkaar, maar de buitenklauw komt verder naar voren, zodat er meer ruimte voor de tussenklauwspleet ontstaat.