Wonden bij paarden zien er op het eerste gezicht vaak vreselijk uit, maar kunnen met het juiste plan van aanpak meestal goed herstellen.

Wonden die niet te oud zijn en waarbij niet of nauwelijks weefsel verloren is gegaan kunnen vaak nog worden gehecht. Binnen 6 uur na het ontstaan van de wond is het nog het een verse wond te noemen. Bij wonden die ouder zijn, wordt vaak een afgestorven randje of laagje weggesneden voordat er overgaan kan worden tot hechten. Het kan zijn dat dit in een kliniek moet gebeuren als de plek van de wond of de omstandigheden ter plaatse het niet toelaten om dit thuis te doen. Bij een correcte genezing van een gehechte wond spreken we van genezing per primam. Het gebeurt nogal eens dat een gehechte wond na één tot twee weken toch weer openspringt. In dat geval en in het geval dat een wond niet meer te hechten is, zal de wond per secundam moeten genezen. Dat wil zeggen dat het lichaam er zelf voor zorgt dat de wond geneest. Dit duurt uiteraard langer dan wanneer een wond gehecht kan worden.

Wondgenezing per secundam

Wondgenezing per secundam bestaat uit drie fases en gebeurt in de meeste gevallen onder een verband dat elke 4-5 dagen gewisseld dient te worden.

Fase 1: Eerst wordt het weefsel dat niet meer levensvatbaar is afgestoten. Deze fase heet de demarcatiefase.
Fase 2: Zodra alle dode weefsels zijn afgestoten ontstaat er een gat wat tijdens de granulatiefase gevuld wordt met granulatieweefsel.
Fase 3: Wanneer de wond netjes opgevuld is met granulatieweefsel, kan de huid (epitheel) over de wond groeien: de epithelialisatiefase.

Door gebruik te maken van speciale materialen en technieken, kan de wondgenezing worden geoptimaliseerd. De demarcatiefase en de granulatiefase kunnen worden versneld. Als dit is gebeurd, treedt er wondcontractie op, zodat het oppervlak van de wond wordt verkleind. Deze twee fases duren relatief kort. Het meeste geduld bij wondgenezing kost de epithelialisatiefase. De huid groeit helaas heel traag over het wondoppervlak (1 mm per 10 dagen!).

Wondgenezing kan verstoord worden door wondinfectie of hypergranulatie (wildvleesvorming). Door onder andere gebruik te maken van lasertherapie kan dit grotendeels worden voorkomen.

Sinds november 2021 beschikken wij over een laser en onze ervaringen en resultaten zijn zeer positief.

Take home message

Bel zo spoedig mogelijk uw dierenarts om een wond te laten behandelen. Hoe sneller een wond gehecht kan worden, hoe beter het resultaat. Mocht de wond niet meer te hechten zijn, dan zal de behandeling onder verband moeten gebeuren. Hoe sneller de wond onder verband wordt gezet, hoe minder kans er op een wondinfectie is en hoe beter en sneller de genezing zal zijn. Wondbehandeling onder verband en met laser kost veel meer tijd en materiaal en is daardoor kostbaarder. Wondbehandeling onder verband in combinatie met lasertherapie kan echter tot verbluffende resultaten leiden, zoals de volgende beelden weergeven.

Wilt u meer informatie over het behandelen van wonden met lasertherapie bij paarden, neem dan contact op met de praktijk. Wij bespreken graag de mogelijkheden.