Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt een oog beschadigd door een verhoogde druk in het oog. Deze verhoogde druk in het oog ontstaat doordat kamerwatervocht niet meer uit het oog kan worden afgevoerd. Bestaat de verhoogde druk te lang, dan kan de hond daarvan blind raken aan dat oog.

Wat zijn de oorzaken voor glaucoom?

Dit kan komen door een erfelijke afwijking (primair glaucoom) of ten gevolge van een andere afwijking aan het oog zoals bijvoorbeeld een lensluxatie of ontstekingen van de iris (secundair glaucoom).

Wat zijn de verschijnselen bij glaucoom?

Binnen een dag of een paar dagen ontstaat een zeer plotselinge drukverhoging in het oog. Hierdoor kunnen de volgende verschijnselen alleen of gecombineerd gezien worden:

  • Pijnlijk oog
  • Algehele malaise
  • Blauw-wittig hoornvlies
  • Meer bloedvaten zichtbaar op het oog
  • Een zeer wijde pupil die niet meer klein wordt als reactie op licht
  • Minder of geen gezichtsvermogen
  • Vergroot oog

SPOED!

Als bij uw hond een oog acuut blind is of ‘blauw’ is, dient de hond op zeer korte termijn door uw dierenarts onderzocht en behandeld te worden! Maar ook als er een van bovenstaande symptomen wordt gezien.

Diagnose van glaucoom

Met een uitgebreid oogonderzoek én het meten van de oogboldruk, wordt de diagnose glaucoom gesteld.

Behandeling van glaucoom

De behandeling van glaucoom is afhankelijk van de oorzaak. De behandeling bestaat in eerste instantie uit toediening van oogdrukverlagende medicijnen. Er is helaas een kans dat het oog ondanks snelle behandeling toch glaucoom blijft houden. Indien een dier niet goed gereageerd op de oogdrukverlagende medicijnen, is het voor het dier beter het oog te verwijderen

Wat is de prognose voor een hond met glaucoom?

Als er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen, is een oog met glaucoom binnen 2-7 dagen definitief blind. Dieren waarbij toch besloten wordt het oog te verwijderen, kunnen zich uitstekend redden met één oog. Deze dieren zouden zonder verwijdering van het desbetreffende oog, continu pijn houden. Als een hond glaucoom vertoont aan één oog, is het raadzaam om het andere oog ook te laten onderzoeken.