Vragen over uw hond?

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?
Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of ‘steriliseren’?
Operatie methodes voor sterilisatie/castratie van de teef
Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?
Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?
Verzekering Huisdier?

Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?:    “Vaccineren op maat”.

Het Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe vaccineert op maat. De laatste jaren is bekend geworden dat bepaalde vaccinaties langer bescherming bieden dan vroeger gedacht werd. Daarom zal uw hond niet ieder jaar dezelfde vaccinatie ontvangen en wordt ook het vaccinatieschema aangepast aan de individuele hond. Er zijn wat algemene richtlijnen die hieronder ter sprake komen. Waarchijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een ‘puppy-cocktail’ (minimaal hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie (Parvo en ziekte van Weil) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Meestal is het ook verstandig om op die leeftijd de kennelhoestvaccinatie te geven. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd: de ‘grote cocktail’ (hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte en para-influenza). Als afsluiter van de “puppyreeks” is rond zijn of haar 1e verjaardag nog een keer de ‘grote cocktail’ nodig.

Een volwassen hond heeft ook elk jaar een vaccinatie nodig. Het infectierisico bij honden is groter dan bij mensen omdat de dieren elkaar ook via urine en ontlasting kunnen besmetten, vanwege het ontbreken van een hondenriool. Sommige onderdelen van de ‘grote cocktail’ bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Dus geven we uw hond afhankelijk van wat nodig is de ‘grote cocktail’ of alleen de vaccinatie tegen de ziekte van Weil.
Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat kan zelfs verplicht gesteld worden door pensions, hondenshows en uitlaatservices en verstandig zijn als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden.

Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Een puppy moet een aantal keren ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2 , 4 en 6 weken en daarna elke maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens één per kwartaal blijven ontwormen, want ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes… Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Ook vlooien kunnen lintwormeitjes bij zich dragen en zo uw hond besmetten. In de zomerperiode is het verstandig om maandelijks te ontwormen, als uw hond regelmatig in de natuur uitgelaten wordt. Dit in verband met de besmetting door de vossenlintworm. Deze lintworm vormt ook een risico voor de mens, als uw hond daarmee besmet is.

Is speciale voeding voor pups van grote rassen echt nodig?

Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Bij ‘grote rassen’ (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennen) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).
De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:
• een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
• een verlaagd calciumgehalte
• voldoende voedingstoffen en vitaminen voor de groei
Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).

Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze kliniek en laat u adviseren door onze assistentes.

Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of ‘steriliseren’?

Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu erg dominant is, kan castratie wel verstandig zijn, maar is gedragstherapie zeker een belangrijke factor. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen. Tegenwoordig bestaat er ook een chemische castratie voor reuen. Dit is een implantaat, dat onder de huid wordt gespoten, dat tijdelijk hormoon afgeeft, waardoor de natuurlijke hormoonafgifte en zaadproductie door de testikels wordt stilgelegd. Hiermee wordt de hond ongeveer 6 maanden gecastreerd, waarna bij geen vervolg de hormoon- en zaadproduktie weer terugkomt. Voor vragen over voor- en nadelen kunt u bij onze dierenartsen terecht.

Voor teven zijn de overwegingen anders. Om op latere leeftijd een aantal ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te castreren. Ons advies hierbij is zo’n 2 tot 3 maanden na de 1e loopsheid. Eventueel kan het ook voor de eerste loopsheid.

Zowel voor reuen als teven geldt dat ze minimaal 6 maanden oud moeten zijn voor de operatie.

Operatie methodes voor sterilisatie/castratie van de teef

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid omtrent het gebruik van de termen sterilisatie en castratie van onze huisdieren.

Het doel van deze operatieve ingrepen is naast het onvruchtbaar maken van de dieren ook het uitschakelen van de geslachtshormonen. De vrouwelijke hormonen geven een verhoogd risico op suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Bij teven en poezen praten we vaak over sterilisatie maar de operatie die wordt uitgevoerd is een castratie: de eierstokken worden verwijderd. Bij de castratie van mannelijke dieren worden de testikels verwijderd.

Laparoscopische castratie en reguliere castratie bij de teef

Er wordt tegenwoordig door hondeneigenaren steeds vaker gevraagd naar laparoscopische castratie. Dit komt mede doordat een aantal praktijken deze manier van opereren aanbiedt waardoor er meer bekendheid ontstaat. De vergelijking met de sterilisatie bij de vrouw wordt vaak gemaakt, maar is niet correct. De vrouw behoudt namelijk haar eierstokken. Slechts de eileiders worden onderbonden (= een sterilisatie) en dat maakt dat dit een relatief kleine ingreep is.

Laparoscopie houdt in dat de buik met behulp van een scoop, een kleine camera, wordt bekeken. Laparoscopische castratie betekent dat met behulp van een scoop de eierstokken van de teef verwijderd worden. De baarmoeder blijft in de buik aanwezig.

Om een castratie uit te voeren moet men rekening houden met verschillende zaken. Een overzicht van beide operatiemethodes zal helpen om een goede afweging te maken welke manier van opereren wordt gekozen. Hieronder geven wij een korte toelichting op beide methodes en lichten onze keus toe.

De reguliere methode voor castratie van de teef

Bij het slapende dier wordt in de middenlijn van de buik een kleine snede gemaakt die toegang geeft tot de buikorganen. Hierna worden de eierstokken en de bijhorende slagaders met hechtmateriaal afgebonden. De hond ligt in een normale horizontale rugligging en de hond kan vrij en zelfstandig ademen. De ademhaling wordt wel ondersteund door het geven van zuurstof. Een dierenarts die vertrouwd is met deze methode kan de operatie snel uitvoeren. De huidwond zal klein zijn en omdat pijnstilling tijdens en na de operatie gegeven wordt, is het herstel bijzonder snel. Voor veel operaties geldt dat herstel ongeveer 7-10 dagen duurt. Dat is de tijd die nodig is voor het lichaam om te herstellen. Dit betekent dat de eigenaar hier rekening mee moet houden.

De laparoscopische castratie van de teef

Bij de laparoscopische castratie van de teef is het belangrijk een dierenarts te treffen die veel ervaring heeft met deze wijze van opereren en beschikt over geavanceerde anesthesie- en beademingsapparatuur. De manier van opereren is namelijk heel anders: er worden een scoop en instrumenten met lange handgrepen gebruikt om diep in de buik de slagaders van de eierstokken te onderbinden en de eierstokken te verwijderen terwijl men naar een beeldscherm kijkt. Dit gebeurt middels 3 gaatjes in de middenlijn van de buik. Om voldoende overzicht te hebben tijdens de laparoscopische ingreep wordt de buik opgeblazen met koolzuur (CO2). De extra toename van CO2 in het lichaam (wat in het lichaam zelf ook wordt geproduceerd na verbruik van zuurstof (O2)) zal het lichaam ook moeten verlaten. Dit is een extra belasting voor het dier en hier dient men rekening mee te houden. Bovendien wordt het lichaam in een schuine positie gebracht met de kop lager dan de buik zodat de buikorganen tegen het middenrif leunen om de eierstokken beter in beeld te krijgen. Door de schuine ligging van de teef zal er moeten worden beademd met een positieve einddruk in de longen om samenvallen van de longen te voorkómen. Het herstel is gelijk aan de reguliere methode, ook 7-10 dagen. Daarbij is het opblazen van de buik pijnlijk, dus pijnstilling is ook hier voor en na de operatie essentieel.

Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe.

In de tweede helft van 2016 gaan wij naast de reguliere methode ook de laparoscopische castratie aanbieden. We beschikken nu al over de mogelijkheid van beademing en na voldoende opleiding en training van assistentie en dierenartsen, starten we in de loop van de tweede helft van 2016 met de laparoscopische sterilisatie.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan beantwoorden wij die graag in een telefonisch gesprek of bij bezoek aan één van onze vestigingen.

Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens. Als uw dier dan onverhoopt weg loopt en terug wordt gevonden bent u als eigenaar via een zoeksysteem op internet weer op te sporen.

Rashonden worden als puppy bij de fokker al gechipt door de Raad van Beheer. Per juli 2004 is het verplicht om elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Vanaf 1 april 2013 is het chippen van honden verplcht.

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

• Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
• Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen  (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijvoorbeeld voor vakantie).

Is uw hond nog niet gechipt, en wilt u dat laten doen, belt u dan voor een afspraak.

Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?

Enkele regels op een rijtje:

• Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.
• Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (sinds de zomer van 2005: 3 jaar), verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft.Vanaf 1 januari 2012 volstaat voor alle EU-landen het chippen van de hond en een rabiesvaccinatie minimaal 21 voor vertrek. Enige landen eisen vlak voor vertrek nog een ontworming tegen lintworm door de dierenarts. Het verplichte bloedonderzoek voor de bepaling rabies-titer voor Groot-Britannie, Noorzegen, Findland en Zweden is komen ter vervallen. Voor invoer in Turkije is dit nog wel noodzakelijk. Voor de regels voor het ontwormen adviseren wij u naar de betreffende ambassades of het LICG

• Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen. De gezondheidsverklaring van maximaal 5 dagen oud voor Frankrijk is hiermee vervallen!
• In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk!

Enkele risico’s op een rijtje:

• Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken. Dit geldt tegenwoordig ook voor de meeste regio’s in Nederland, omdat deze ziekten ook in ons land voorkomen.
• Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen.
• Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen.

Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

Gelukkig zijn veel van bovenstaande infecties te voorkomen met de juiste voorzorgsmaatregelen en medicijnen. Voor nadere informatie en de benodigde middelen kunt u bij onze assistentes terecht.

Verzekering Huisdier

Verantwoord huisdierbezit brengt ook een goede verzorging voor hond of kat met zich mee. Dat is niet alleen voeding, speeltjes of een mooie mand. Goede verzorging betekent ook dat u voorbereid bent op hoge kosten van onvoorziene medische behandelingen. Net als uzelf kan ook uw hond of kat betrokken raken bij een ongeval of ernstig ziek worden. In de meeste gevallen kan de dierenarts uw huisdier dan weer genezen. De kosten hiervan kunnen echter behoorlijk oplopen en u kunt geconfronteerd worden met een forse rekening van honderden of zelfs wel meer dan duizend euro. Het is van belang dat u dan in staat bent deze (onverwacht) hoge kosten te betalen.

Zorgverzekering voor hond en kat

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten voor uw hond of kat. Medische kosten ten gevolge van een aandoening, ziekte of ongeval kunnen dan door de verzekeringsmaatschappij vergoed worden. Een geruststellende gedachte wanneer u wel iets anders aan uw hoofd heeft. Net als bij verzekeringen voor mensen zijn er ook bij de dierenverzekeringen diverse pakketten en aanvullende verzekeringen. Alles staat duidelijk vermeld in de brochures en de polisvoorwaarden die te vinden zijn op de website van de verzekeringsmaatschappijen. Zorg dat u vooraf goed geïnformeerd over de vergoedingen en premies.

Waarom en bij wie verzekeren?

U dient zelf te bepalen of u uw huisdier wilt verzekeren. Wanneer u niet geconfronteerd wilt worden met (onverwachte en onverhoopte) grote financiële tegenvallers is het verstandig om uw huisdier te verzekeren.

Kosten van de zorgverzekering

De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van de leeftijd en bij de hond tevens van het volgroeid gewicht. Ook is het soort pakket en de looptijd van de verzekering bepalend voor de premie.

Tot slot

Huisdieren zijn voor hun verzorging afhankelijk van u. Gelukkig worden honden en katten in Nederland over het algemeen goed verzorgd. De eigenaar moet zich ervan bewust zijn dat hij verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn huisdier. Financieel voorbereid zijn op de kosten van een onvoorziene medische behandeling hoort daar ook bij.

Ik heb een vraag

(* = altijd invullen)