Urineonderzoek geeft ons aanwijzingen over ziekten en aandoeningen van de nieren, blaas en urinewegen

Ook bij een aantal andere ziekten, vooral als er door uw hond veel gedronken en geplast wordt, zullen wij u vragen een beetje urine van uw dier langs te brengen.

Urineonderzoek is nuttig als uw huisdier de volgende klachten heeft:

  • Kleine beetjes plassen
  • Veel drinken en/of grote plassen
  • Niet kunnen plassen / moeite met plassen
  • De urine niet meer kan ophouden en ongelukjes in huis heeft
  • Urine druppelen
  • Bloed bij urine

Waar bestaat een urineonderzoek uit?

Waar bestaat een urineonderzoek uit?
Allereerst wordt er gekeken hoe de urine eruit ziet. Is de urine afwijkend van kleur of is het troebel door bijvoorbeeld gruis. Ook een afwijkende geur kan opvallen. Met behulp van een refractometer (speciale kijker) bepalen we het soortelijk gewicht (S.G.) van de urine. Dan kunnen we zien of de urine geconcentreerd, normaal of juist erg waterig is. Dit geeft ons informatie over de nierfunctie en of een dier inderdaad veel drinkt en/of plast. Daarna onderzoeken we door middel van een teststrip de urine. Met de teststrip kan er worden gekeken of er bloed en/of een afwijkende hoeveelheid eiwit of glucose in de urine aanwezig is. Ook wordt de zuurgraad (pH) van de urine bepaald. Als laatste bekijken we het sediment van de urine onder de microscoop. Dit zijn de zwaardere deeltjes van de urine die naar de bodem uitzakken tijdens het centrifugeren. Het sediment bevat cellen en eventuele kristallen. Zo nodig sturen we de urine op voor een kweek (=bacteriologisch onderzoek). Dit doen we bij voorkeur met steriele urine. Steriele urine nemen we af op de praktijk door middel van een punctie uit de blaas, dit gaat meestal onder echo begeleiding. Dit lijkt pijnlijk maar in werkelijkheid valt dat reuze mee.

Hoe kan ik het beste urine van mijn hond opvangen?

De meeste informatie wordt verkregen als u de ochtendurine van uw hond opvangt. U kunt hiervoor van alles gebruiken, denk aan een soeplepel, bakje of schaaltje, maar het belangrijkste is dat het opvangmateriaal schoon is. Er mogen geen sporen van zeep of andere producten aanwezig zijn, dit kan namelijk een valse uitslag geven. Spoel het opvangmateriaal dus goed om met heet water. U kunt bij ons ook een steriel urineopvangsysteem kopen. Dit is een complete set om makkelijk urine op te vangen, bestaande uit onder andere uit een opvangbakje en een urinepotje. Wij ontvangen het liefst zo vers mogelijke urine, het mag niet langer dan 2 uur geleden zijn dat u het heeft opgevangen. Duurt het even voordat u de urine kunt brengen voor onderzoek, sluit het opvangmateriaal dan goed af en bewaar het in de koelkast.

Voor meer informatie bel of mail met onze praktijk.

Deel deze pagina op Social Media

‘Dé praktijk van Zuid-Oost Drenthe!’

Coevorden
Looweg 84
7741 EE Coevorden
Tel. 0524 – 513 694
ma. t/m vr. van
08.00 tot 19.00 uur
Sleen
Zetelveenweg 6
7841 BP Sleen
Tel. 0591 – 361 368
ma. t/m vr. van
08.00 tot 19.00 uur
Sandur/Nieuw-Amsterdam
Dikke Wijk WZ 34
7833 HS Nieuw Amsterdam
Tel. 0591 – 551 820
ma. t/m vr. van
10.00 tot 18.30 uur