Desensibilisatie betekent het minder gevoelig maken. Met geluidsdesensibilisatie leren we de dieren wennen aan geluiden. Geluiden waar een dier angst voor heeft.
Deze geluiden kunnen komen van bijvoorbeeld onweer, storm en vuurwerk maar ook geluiden in en om huis (een leiding die tikt bijv.) kunnen leiden tot opwinding en angst.Het wennen aan deze geluiden is een proces wat tijd kost. Hoe snel uw dier dit oppakt is afhankelijk van diverse factoren.

Meestal is een hond al door de jaren heen ervan overtuigd geraakt dat vuurwerk spannend is (en ook daadwerkelijk als angst wordt ervaren) hierom moeten  we ons bedenken dat deze angst niet in één keer oefenen onder controle is.

Langdurige oefeningen, door het jaar heen en vaak ook nog met begeleiding zal nodig zijn om effect te kunnen behalen.
Bedenk dat vuurwerk (zelfs na veel oefenen) altijd voor de hond ‘UIT HET NIETS’ ontstaat. Het zal dan ook altijd een reactie opwekken bij de hond (tenzij de hond geen angst heeft).

Ondersteunende producten 
Weet u dat uw dier spanning heeft met harde geluiden of vuurwerk en wilt u dit gaan oefenen, dan is Zylkene een heel goed product om in te zetten ter ondersteuning. Zylkene is een voedingssupplement voor honden en katten op basis van ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Zylkene is in 2 varianten verkrijgbaar; Zylkene en Zylkene Plus.  Beide varianten zijn  volledig veilig om te geven, ook in combinatie met andere medicatie.

Zylkene Plus heeft een inwerk tijd van 4 dagen en is uitermate geschikt om in te zetten bij een langdurige stress situatie, welke meer dan 1 maand aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn: verhuizing, verwelkomen nieuw gezinslid en langere tijd vuurwerk in de omgeving. Als dit voor uw situatie geldt is het raadzaam om zo spoedig mogelijk te starten met Zylkene Plus.

Verwacht u korte stress situaties? Dan is Zylkene een goeie oplossing. Zylkene kan kort van te voren gestart worden en is geschikt voor stress situaties voor de korte termijn. Zylkene heeft effect na 1 – 2 dagen en kan ook kort voor de jaarwisseling mee gestart worden.

Oefeningen

Het is van belang dat wij als eigenaar van de hond de juiste informatie geven zodat de hond begrijpt dat er niets is om je zorgen over te maken.

Wij hebben een aantal tips om te oefenen:

  • Begin altijd op een moment van de dag dat er veel omgevingsgeluiden zijn, de zgn. ‘white noise’ (geluiden die de hond al
    kent en waar hij/zij niet bang voor is).  Dit is meestal overdag. ‘White noise’ maskeert het geluid waar we mee willen oefenen. Wanneer u in de avond (als de omgeving tot rust komt) gaat oefenen bestaat de kans dat de hond veel alerter is en dus sneller zal reageren.
  • Zorg ervoor dat u zelf (en het gezin) volledige rust aanbiedt door zelf ontspannen te zijn of bezig is met iets wat rust geeft. Het aanbieden van rust geeft de hond het signaal dat er geen reden is voor ongerustheid. Wanneer we zelf druk praten of heen en weer lopen zal de hond veel meer letten op ons en dus meer gespitst zijn op gevaar.
  • Start met het afspelen van het geluid op de laagste stand. Blijf volledige rust aanbieden en kijk de hond niet aan. Wanneer alle reactie uitblijft of er wordt vlot rust aangeboden (geheel liggen is het mooist) dan kan het geluid stapsgewijs harder worden gezet.
  • Let op dat als het goed gaat, u niet overmoedig wordt. Een hond heeft tijd nodig om deze geluiden ook als ‘normaal’ te ervaren.
  • Als laatste stap kunt u gaan oefenen in de avond en als het donker is en onder andere omstandigheden. Zorg ervoor dat iedereen in huis hetzelfde goede voorbeeld geeft.