Per 1 juli 2009 moet elk paard in Nederland verplicht gechipt zijn en voorzien zijn van een paspoort.

Op deze manier kan elk paard gemakkelijk geïdentificeerd worden bij controle tijdens vervoer, keuringen, wedstrijden en aan- of verkoop. Hoe gaat het chippen in zijn werk en welke regels zijn er met betrekking tot het chippen en registreren van paarden?

Hoe wordt een paard gechipt?

Als eerste controleert de dierenarts met een chipreader of er niet al een chip aanwezig is in de hals van het paard. Is dit niet het geval, dan zal het paard worden gechipt. Bij de transponder die wordt ingebracht, worden stickers meegeleverd waarop het transpondernummer wordt vermeldt. Als de chip dus wordt uitgelezen na het inbrengen, verschijnt dit nummer en zorgt dus voor een simpele, effectieve identificatie van het paard. Voor het inbrengen wordt gecontroleerd of de gegevens op de chip gelijk zijn aan die op de stickers. Als de gegevens overeenkomen, kan de chip worden ingebracht. Dit gebeurt meestal halverwege de hals aan de linkerzijde van het paard, een handbreedte onder de manenkam. Voor het inbrengen wordt de vacht geschoren en de huid gereinigd en gedesinfecteerd. Na het inbrengen kan de werking gecontroleerd worden met behulp van een chipreader. Na het plaatsen van de chip wordt er een I&R (identificatie en registratie)-aanvraagformulier ingevuld, waarop de gegevens van de eigenaar, het paard en het transpondernummer staan vermeld. Dit formulier moet worden ondertekend door zowel de eigenaar als dierenarts en uiterlijk binnen 7 dagen worden opgestuurd naar de paspoort-uitgevende instantie (stamboek, KNHS). Wordt de aanvraag niet binnen 7 dagen verstuurd, dan wordt deze niet in behandeling genomen en moet er een nieuwe aanvraag worden gedaan.

Naar aanleiding van de aanvraag zal de paspoort-uitgevende instantie een paspoort opsturen met daarin de bijbehorende gegevens om het paard te identificeren.

Wel paspoort, geen chip

Het kan voorkomen dat een paard wel een paspoort heeft, maar niet is gechipt. Is dit het geval, dan zal het paard alsnog moeten worden gechipt en moet er een I&R-formulier worden ingevuld. Deze kan samen met het paspoort worden opgestuurd naar de paspoort-uitgevende instantie. Het paspoort zal worden aangepast of er wordt een nieuw paspoort gemaakt.

 Wel chip, geen paspoort

Als het paardenpaspoort kwijt is, door bijvoorbeeld verlies of diefstal, is het mogelijk een duplicaatpaspoort aan te vragen. De dierenarts vult hiervoor een formulier in waar het transpondernummer en signalement van het paard vermeld worden. Dit ingevulde formulier wordt samen met een vragenlijst opgestuurd naar de uitgevende instantie. In het nieuwe paspoort staat duidelijk vermeld dat het om een duplicaatpaspoort gaat en het paard wordt automatisch uitgesloten voor humane consumptie.

Chippen veulens

Bij veulens gelden iets andere regels dan voor volwassen paarden. De fokker moet tussen 6 weken en 6 maanden leeftijd van het veulen een paspoort aanvragen. Een veulen mag tot 6 maanden leeftijd nog ongechipt met zijn of haar moeder vervoerd worden, bijvoorbeeld naar keuringen. Overigens geldt dit alleen voor vervoer binnen Nederland. Bij veulens wordt na het chippen ook een I&R-formulier ingevuld dat binnen 7 dagen opgestuurd moet worden naar de paspoort-uitgevende instantie.

Wilt u meer weten over het registreren van paarden? Kijk op de website van RVO.

Wilt u meer informatie over het chippen? Bel of mail gerust met onze praktijk.

Deel deze pagina op Social Media

‘Dé praktijk van Zuid-Oost Drenthe!’

Coevorden
Looweg 84
7741 EE Coevorden
Tel. 0524 – 513 694
ma. t/m vr. van
08.00 tot 19.00 uur
Sleen
Zetelveenweg 6
7841 BP Sleen
Tel. 0591 – 361 368
ma. t/m vr. van
08.00 tot 19.00 uur
Sandur/Nieuw-Amsterdam
Dikke Wijk WZ 34
7833 HS Nieuw Amsterdam
Tel. 0591 – 551 820
ma. t/m vr. van
10.00 tot 18.30 uur