Vlooien

Bij onze huisdieren komen hoofdzakelijk twee soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides felis). De kattenvlo is de meest voorkomende vlo, ook bij de hond.

Een besmetting met vlooien ontstaat vaak doordat honden of katten op plekken komen waar vlooien voorkomen. Het is soms lastig om een vlooienbesmetting te ontdekken. Katten eten bovendien vaak de vlooien op die ze tegenkomen als ze zich wassen, hierdoor zijn vlooien niet altijd zichtbaar voor u als eigenaar.

Vlooien; voorkomen is beter dan genezen, maar waarom?

Vlooien vermenigvuldigen zich erg snel, slechts 5% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien, de overige 95% zit in de omgeving en bestaat uit eitjes, larven en poppen. Hierdoor is het terugdringen van de besmetting meer dan alleen het bestrijden van de volwassen vlo en vergt veel geduld. Voorkomen is beter dan genezen….
Vlooien kunnen ziektekiemen overbrengen zoals de eieren van de lintworm, de bacterie die bij de mens kattenkrabziekte veroorzaakt of de dodelijke virusziekten myxomatose en RHD bij het konijn.
Vlooien beten zijn pijnlijk en veroorzaken veel jeuk. De jeuk komt doordat de vlo met een beet een beetje speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie waardoor het dier zich constant gaat bijten en krabben.
Er zijn veel dieren die overgevoelig reageren op een vlooienbeet met extreme jeuk tot gevolg. Dieren bijten en krabben zichzelf soms tot bloedens aan toe. Er zijn niet veel vlooien voor nodig om een allergie te ontwikkelen en één vlooienbeet per week is al voldoende om de allergie in stand te houden.

Voor het behandelen van een vlooienbesmetting en het preventief behandelen tegen vlooien van uw huisdier, kunnen wij met u kijken naar het best passende product voor uw huisdier. Neem bij vragen contact op met de praktijk.