Dier van de maand – Benji

Onlangs kwam Benji, een knappe zwart-witte Europese Korthaar, voor castratie. Bij een eerder bezoekje aan de arts was al geconstateerd dat bij Benji geen van beide testikels waren ingedaald.

Hij had wel een penis en het was ook zeker dat hij niet al gecastreerd was. Zo’n niet-ingedaalde testikel is meestal minder ontwikkeld maar vaak nog wel te voelen in de lies. Bij Benji was ook dit niet het geval, dus moest de buikwand worden geopend op zoek naar zijn testikels. Voor deze operatie was daarom extra tijd ingepland.

Tijdens de operatie bleek dat Benji wel een heel speciale patiënt was. Tot onze grote verrassing bleek hij niet gewoon “binnenballen” te hebben maar te beschikken over een complete baarmoeder inclusief eileiders. Echter waar normaal gesproken de eierstokken zich bevinden, troffen we nu beiderzijds complete testikels aan. Heel bijzonder!

De operatie én het herstel van Benji verliepen verder prima!

Hermafroditisme

Dit fenomeen komt vaker voor en heet hermafroditisme. Hermafroditisme betekent dat een dier zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft en komt vaker voor bij honden. Hermafroditisme kan ontstaan door een fout in de ontwikkeling van de ongeboren vrucht, soms als gevolg van een erfelijke aandoening.

Er bestaan twee vormen van hermafroditisme

  • echt hermafroditisme: de geslachtsklieren van het dier bevatten dan zowel eierstokweefsel als testikelweefsel
  • pseudohermafroditisme: (een deel van) de aanwezige geslachtsorganen past dan niet bij de aanwezige geslachtsklieren, zoals een reu of kater met twee normale testikels en een baarmoeder

Honden met hermafroditisme kunnen, afhankelijk van de achterliggende oorzaak, verschillende verschijnselen hebben. De belangrijkste zijn:

  • een vergrote clitoris
  • niet loops worden of juist voortdurend loops zijn
  • een afwijkend gevormde penis en/of een kleine voorhuid

Bij runderen komt deze tweeslachtigheid vaker voor, we spreken dan van een kween. Dergelijke afwijkingen ontstaan vaak tijdens een meerlingdracht, waarbij beide geslachten aanwezig zijn. Verschillende stoffen (o.a. hormonen) van beide vruchten kunnen elkaar via het bloed bereiken, waardoor de vrouwelijke geslachtskenmerken in het vaarskalf zich niet normaal kunnen ontwikkelen en een gedeeltelijke ontwikkeling plaatsvindt in mannelijke richting.