Jeuk is niet leuk!

Allergie!

Helaas is het hooikoorts seizoen voor mensen weer begonnen, maar wist u ook dat bij honden en katten allergie voorkomt? Ongeveer 10-15% van alle honden heeft een allergie. Bij katten is dit zo’n 12,5%.

Een allergie bij de hond kan op elke leeftijd voorkomen en zich op verschillende manieren uiten. Zo kan de hond bij een voedselallergie last hebben van het maagdarmkanaal, wat zich uit in braken en diarree. Soms is het echter nog zo mild dat de hond alleen wat verminderde eetlust heeft.
Is de allergie huid gerelateerd dan kunnen de klachten variëren van likken of knagen op de poten, steeds terugkomende oorontstekingen, of het zichzelf tot bloedens toe open krabben over het gehele lichaam.

Vergeet niet dat chronische jeuk soms erger kan zijn dan pijn! Vaak zien we dan ook dat honden, met behandeling om de jeuk te remmen, ineens een stuk vrolijker levendiger en actiever zijn dan voorheen! Het zal u verbazen hoeveel last een hond kan hebben van een allergie.

Bij honden zijn er grofweg 3 hoofdgroepen van allergie:

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Omgevingsallergie (atopie)

Wanneer uw hond jeuk heeft kan dit vele oorzaken hebben. Eén daarvan is allergie.
Uw dierenarts zal stap voor stap uitzoeken wat de oorzaak van de jeuk is.

Allergie traject

Wanneer uw hond verdacht wordt van een allergie zal er een allergietraject gestart worden. Hierin word stapsgewijs uitgezocht om welke allergie het gaat.
Als eerste wordt uw hond onderzocht op parasieten en een strikt anti-parasitaire behandeling wordt ingezet. Daarna zal een voedsel eliminatiedieet gestart worden van minstens 8 weken, om te testen of uw hond allergisch reageert op bepaalde voedingsstoffen. Veel eigenaren hebben zelf al verschillende voedingen geprobeerd, met onvoldoende resultaat. Helaas zijn er maar enkele merken die wetenschappelijk bewezen hypoallergeen zijn. Namelijk Royal Canin hypoallergenic of anallergenic, Hills z/d en Specific hypoallergenic. Hierbij zijn de eiwitten in de voeding dusdanig klein gemaakt dat het lichaam ze niet meer als ‘lichaamsvreemd’ kan herkennen, waardoor er geen allergische reactie meer optreed.
Veel andere merken claimen hypoallergeen te zijn, helaas werken die onvoldoende.

Als laatste blijft de omgevingsallergie, ook wel atopie genoemd, over. Als alle andere allergieën uitgesloten zijn kan een bloedtest gedaan worden om te kijken voor welke omgevingsallergenen uw hond allergisch is. Dit heeft echter alleen nut als ook daadwerkelijk de behandeling van hyposensibilisatie gestart wordt. Dit zijn maandelijkse injecties met de allergenen waar uw hond allergisch voor is, om zo het lichaam te laten wennen aan deze stoffen. In 70% van de gevallen zal de hond minder of helemaal niet meer allergisch reageren en vermindert of verdwijnt daardoor de jeuk.

Anti- jeuk medicatie

Vroeger was alleen prednison beschikbaar als anti-jeukmedicatie. Dit werkt geweldig tegen de jeuk, maar heeft veel bijwerkingen en is dan ook een middel wat we zeker niet levenslang willen geven bij een allergie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veilige alternatieven. Er zijn zowel tabletten (bijvoorbeeld Apoquel©) als maandelijkse injecties (bijvoorbeeld Cytopoint©) die de jeuk bij de hond remmen. Deze mogen ook levenslang gegeven worden indien nodig. Uw dierenarts zal uitgebreid met u bespreken welke mogelijkheden er zijn en welke het beste bij uw hond passen.

Bronnen:
  • Nextmune
  • Wetenschappelijk artikel: Atopic dermatitis in cats and dogs. a difficult disease for animals and owners. Natalie Katharina Yvonne Gedon & Ralf Steffen Mueller. 2018.