Gebitsverzorging bij uw huisdier

Een slecht gebit is de nummer één ziekte bij honden en katten. Maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten heeft een ziekte aan het gebit en bijna 2 miljoen honden en katten lijden daardoor in stilte pijn. Om hier aandacht voor te hebben is de maand februari uitgeroepen tot de landelijke Maand van het gebit.

Waarom gebitsverzorging?

Bij honden ontstaan de meeste gebitsproblemen door de gevolgen van tandplak. Bij de kat komen daarnaast ook tandresorptie (aantasting tandglazuur) en stomatitis (onsteking van het mondslijmvlies) voor.
Tandplak zorgt dus voor het grootste deel van de gebitsproblemen bij onze huisdieren. Het bestaat voor bijna 100% uit bacteriën en als het niet verwijderd wordt, ontstaan tandsteen en ontstekingen aan tandvlees en tandkas. Dit doet natuurlijk pijn, net als bij ons mensen. En doordat het tandvlees makkelijk bloedt, kunnen bacteriën in de bloedbaan komen met ontstekingen elders in het lichaam tot gevolg.
Het is dus van belang het gebit van uw dier goed te verzorgen. Ten eerste om tandplak te verwijderen, maar ook om regelmatig in de bek van uw dier te kijken, zodat het u opvalt als er iets niet in orde is. Door dagelijks te poetsen voorkomt u pijn, een stinkende geur uit de bek en gezondheidsproblemen op lange termijn. Daarnaast zijn er andere hulpmiddelen, zoals speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten, die kunnen bijdragen aan het gezond houden van het gebit.

Tips bij het poetsen

Bijna de helft van de eigenaren twijfelt over poetsen, omdat men denkt dat hun dier zal gaan tegenstribbelen. Dagelijks poetsen is echter goed voor 85% van uw preventie! Als u wilt gaan poetsen is het van belang met een aantal dingen rekening te houden.
Het duurt gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren voordat het een automatisme wordt. Structuur kan hierbij helpen: poets dagelijks op een vast moment.
Hoe eerder u begint hoe beter. Start daarom bij een nieuwe puppy direct met dit gewoontegedrag.
Daarnaast is het van belang dat u niet te snel wilt gaan, uw huisdier moet het namelijk leren. Bij een afspraak op de praktijk, krijgt u deze maand een poetsinstructie mee samen met een kleine attentie. De poetsinstructie helpt u om thuis op de juiste manier het poetsen op te bouwen, zodat u succes kunt behalen. Onze assistentes zijn altijd bereid om u bij vragen of problemen te helpen, dus schroom niet om hulp te vragen.
Bij een pijnlijke mond en klachten aan het gebit is het belangrijk om eerst het gebit te behandelen, zodat het ook zin heeft om te gaan poetsen. Kom daarom deze Maand van het Gebit langs om de bek van uw hond of kat gratis te laten controleren, zodat we u met u mee kunnen kijken en u hierin kunnen adviseren.

Waarop te letten als u zelf het gebit controleert

Als u dagelijks gaat poetsen, zelfs al als u bij stap 1 van de poetsinstructie begint, bekijkt u gelijktijdig het gebit. Gebitsproblemen zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Stinken uit de bek
  • Bruine vlekken op de tanden en tandsteen
  • Bloedend tandvlees
  • Gebroken of ontbrekende tanden
  • Knoeien met eten of ander eetgedrag dan u van uw dier gewend bent
  • Overmatig kwijlen

Gedragsveranderingen zoals likken of wrijven langs de bek en verminderde activiteit kunnen ook wijzen op pijn door een gebitsprobleem, evenals een slechte vachtverzorging. Als u dit bij uw dier waarneemt, neem dan altijd contact op voor een controle.

Gebitsbehandeling

Een goede preventie is in ieder opzicht van belang, evenals het vroegtijdig behandelen van problemen die met poetsen niet meer zijn op te lossen zijn, want hoe slechter het gebit van uw hond of kat, hoe langer een dierenarts bezig is met een gebitsbehandeling. Dat betekent dus een langere narcose en hogere kosten. Het is daarom belangrijk om aanwezig tandsteen al in een vroeg stadium te laten verwijderen, zodat u weer met een schone lei kunt beginnen in het verzorgen van het gebit van uw viervoeter.