Dier van de maand – Poekie

Poekie is bijna 16 jaar een woont samen met zijn broertje Micky bij zijn baasjes. Hij is bij ons op de praktijk geweest voor een gebitsbehandeling.

Poekie heeft een te snel werkende schildklier en moest hiervoor een periodiek bloedonderzoek. Terwijl Poekie lekker op de bank lag te chillen en gaapte, zag zijn baasje dat zijn tandvlees rood was. Poekie eet altijd goed, de voorkeur gaat wel uit naar natvoer en het is een langzame eter.

Tijdens de controle voor het bloedonderzoek heeft de dierenarts gelijk ook Poekies gebit bekeken. Hij bleek wat last te hebben van tandsteen en ontsteking van het tandvlees, maar ook van tandresorptie. Dit is een proces waarbij het lichaam een ​​of meer tanden begint aan te vallen en deze behandelt als vreemde lichamen die vernietigd moeten worden (vroeger werd dit FORL genoemd). Tandresorptie is een erg pijnlijke aandoening, dus gelukkig maar dat zijn baasje op tijd gezien had dat er iets niet goed was. Er moest dus een gebitsbehandeling worden gedaan. Poekies gebit is al een aantal keer eerder behandeld.

Omdat Poekie al een oude man is en een gebitsbehandeling onder narcose plaatsvindt, is zijn bloed ook onderzocht op het functioneren van andere organen, zoals de nieren. Dit was gelukkig allemaal goed en dus kon de behandeling van zijn gebit doorgaan!

Bij de behandeling is zijn gebit schoongemaakt en gepolijst en zijn röntgenfoto’s van alle tanden en kiezen gemaakt. Op de röntgenfoto’s is de hele tand en kies te zien, inclusief de wortels. Zo kon gekeken worden welke tanden en kiezen aangetast waren door tandresoptie en om welk type tandresorptie het ging. In totaal zijn er om die reden 4 gebitselementen bij Poekie verwijderd.

Poekie is super goed door de behandeling heen gekomen en de dag erna ging het al weer hartstikke goed met hem. Hij mocht eerst alleen speciale voeding hebben om de genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Tijdens de controle, die een week later plaatsvond, bleek dat alles goed was met Poekie en met zijn gebit.

Op de röntgenfoto zijn 2 gezonde kiezen te zien en een voorste kies met tandresorptie. Hier gaat het om tandresorptie type 1, waarbij een steeds groter wordend gat ontstaat aan de tandhals en de wortels aanwezig blijven. Ook als de kroon eraf zou vallen, blijven de wortels in de kaak zitten. De oplossing voor deze pijnlijke aandoening is het verwijderen van de hele kies, ook eventuele wortelresten.

Katten zijn wat we noemen ‘stille lijders’ en laten niet snel merken dat ze pijn hebben. Daardoor zien we regelmatig dat ze na een gebitsbehandeling erg opknappen. Hetzelfde geldt trouwens voor honden.

Het baasje van Poekie merkte dat hij minder kribbig was toen zijn pijnlijke bekje behandeld was. Ook liet hij voorheen harde snoepjes vaker liggen. Zijn broertje Micky heeft ook al een aantal keer een gebitsbehandeling gehad, bij hem werd opgemerkt dat hij na een gebitsbehandeling veel liever en aanhankelijker werd. Ondertussen heeft Micky bijna geen tanden en kiezen meer, het baasje geeft aan dat dit bijzonder goed gaat en dat hij zich hier prima mee redt.

Voor ons is het geweldig om te horen als een dier na een gebitsbehandeling enorm op blijkt te knappen. Dat maakt het heel dankbaar werk!