Paarden & wormen: een ingewikkeld verhaal!

Het voorkomen en behandelen van wormen in de paardenhouderij is ingewikkeld geworden. Het komt steeds vaker voor dat wormen niet meer gevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Dat maakt dat er helaas geen standaard procedure voor is te geven en middelen ook niet meer vrij worden afgegeven.

Om resistentie in de hand te houden, moet er op het juiste tijdstip met het juiste middel worden ontwormd – indien ontworming nodig is! Om dit te bepalen, kan men gebruik maken van een mestonderzoek.

Bij het mestonderzoek wordt mest onderzocht op de aanwezigheid van de eitjes van de wormen. Het wordt uitgedrukt in EPG; aantal wormeitjes per gram mest. In het onderzoek wordt specifiek gekeken naar welke soort wormen een rol spelen en hoeveel eitjes ze hiervan uitscheiden.

Op deze manier kunnen we specifiek met eigenaren meedenken over welke middelen we het beste kunnen inzetten én bij welke dieren, om de beste resultaten te behalen.

Wanneer kunnen we sowieso ontwormen?

  • Bij het zien van wormen in de mest, bijvoorbeeld spoelworm, rode bloedworm of lintworm. Voor elke worm is een ander ontwormingsmiddel nodig.
  • Bij paarden met jeuk enkel aan de staarbasis veroorzaakt door aarsmaden, soms zijn deze aarsmaden zelfs te zien!
  • Merries één maand voor het veulenen met Ivermectine.
  • Veulens op een leeftijd van 2,5 / 3 maand en 4,5 / 5 maand i.v.m. spoelwormen.
  • Paarden ouder dan 4 tot 6 maanden in het najaar tegen horzellarven. Het beste moment om te ontwormen tegen horzellarven is vanaf 1 november met Moxidectine. Indien mos aanwezig is in de weide, wordt de combinatie van Moxidectine en Praziquantel (Equest Pramox) geadviseerd. De mosmijt is namelijk de tussengastheer van de lintworm, lintworm wordt gedood met Praziquantel.
  • Daarna op geleide van mestonderzoek.

Wanneer willen we mestonderzoek inzetten?

  • Standaard in maart/mei en september/oktober.
  • Bij problemen zoals vermageren, diarree, mestwateren of koliek. Uitscheiding van zand kan dan ook worden bekeken.
  • Twee weken na ontworming bij verdenking van resistente wormen, bij evaluatie van problemen of na het zien van wormen in de mest.

Hoe pak ik een goed monster?

Het liefst individuele monsters met verse mest verzamelen, lukt dit niet pak dan een mestbal van bovenop de hoop, zodat er geen contact met de grond is geweest. De mest in een plastic zak of handschoen, lekvrij en zoveel mogelijk luchtdicht, verpakken. Breng een identificatie aan zodat duidelijk is welke mest van welk paard is. De mest kan in de koelkast worden bewaard voordat het wordt afgegeven op de praktijk.

Voor vragen over (ont)wormen en het doen van mestonderzoek, bent u altijd welkom om contact op te nemen met de praktijk.