Let op! Teken zijn alweer actief

Bescherm je kat of hond op tijd en langdurig tegen teken

De lente begint steeds vroeger. Dit betekent ook dat teken al vanaf maart actief zijn! En voorlopig blijven ze hier: vaak zie je nog tot en met november (en zelfs in warme winters) teken in de natuur. Daarom doet u er goed aan om uw hond of kat op tijd en langdurig te beschermen. Begin nu!

De STAP-methode helpt je in actie te komen tegen teken voor je huisdier en je gezin.
Want wist je dat katten- en hondeneigenaren 50% meer kans lopen op een tekenbeet dan mensen zonder huisdieren?

50% meer kans op een tekenbeet

Ja, helaas heb je als honden- of kattenbezitter maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet, dan iemand zonder huisdieren…. En wist je dat onbeschermde honden en katten levende teken mee naar huis kunnen nemen? Om jezelf en je gezin te beschermen, is het dus zaak óók je huisdier te beschermen!

STAP 1: Signaleren

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken!
Controleer je hond of kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.

STAP 2: Teek verwijderen

Signaleer je een teek bij jezelf, je kat en/of hond? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart. Je kan de teek het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vastpakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek.

STAP 3: Advies bij de (dieren)arts

Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting.
Informeer ook bij je dierenarts hoe je je hond of kat het beste kunt beschermen tegen teken in het najaar. Je dierenarts geeft een persoonlijk advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie en adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je kat of hond.

STAP 4: Preventie

Wie tegen teken wil beschermen, beschermt zijn huisdier preventief! Wacht dus niet tot je een teek ziet, want dan ben je eigenlijk al te laat.
Teken wil je het liefst voorkomen. Voor je huisdier bestaan verschillende producten in verschillende toedieningsvormen (spot-on, tablet of band) die gemiddeld een maand of juist meerdere maanden beschermen tegen teken. Vraag je dierenarts om een product dat het beste bij jouw huisdier past.

Vergeet ook niet jezelf goed te beschermen als je het groen in gaat.