Houd oog op klauwgezondheid

We weten allemaal hoe belangrijk het is dat een koe goed loopt en toch is kreupelheid nog steeds een van de grootste redenen voor gedwongen afvoer of zelfs euthanasie op het bedrijf. Een kreupele koe vreet en ligt minder, produceert minder melk dan ze zou kunnen en laat minder goed de tochtigheid zien. Goed er bovenop zitten is essentieel, en toch zijn de klauwen nog te vaak een ondergeschoven kindje op bedrijven. Ondanks alles blijkt namelijk toch dat de klauwgezondheid bij de Nederlandse koeien maar matige vooruitgang heeft geboekt de afgelopen jaren. Blijkbaar accepteren wij met z’n allen nog steeds zo’n 25% kreupel lopende koeien per koppel en, volgens het Klauwgezondheidscentrum Nederland, zo’n 80% koeien met een kleinere of grotere afwijking bij het bekappen. Ook volgens ons valt er op het gebied van klauwgezondheid nog heel veel te behalen, soms met simpele maatregelen en soms met uitgebreidere maatregelen. Om de aandacht op klauwgezondheid niet te laten verslappen zullen we de komende nieuwsbrieven elke keer een onderwerp onder de aandacht brengen zodat u kunt nagaan hoe het er aan te toe gaat op uw bedrijf.

We beginnen met een paar simpele vragen:

  • Hoe goed worden de klauwen van uw koeien eigenlijk bekapt? Hoe vaak of hoe weinig de klauwen ook bekapt worden, het is absolute noodzaak dat dit op de juiste manier gebeurt.
  • Doet u het zelf?
  • Heeft u dat geleerd van een professional?
  • Hoe lang geleden was dat?
  • Weet u de basis nog wel goed en zijn er misschien nieuwe opvattingen?

Eigenlijk gelden deze vragen ook als u het laat doen door een klauwbekapper! Niet elke klauwbekapper is even bekwaam, durf daar ook kritisch naar te kijken. Loopt een groot deel van de koeien slechter nadat de klauwbekapper is geweest? Dat is niet de bedoeling, de kans is dan aanwezig dat er teveel is weggehaald. Hoe het bekappen ook gebeurt, neem niet zomaar aan dat het goed is. Kijk mee met wat de klauwbekapper doet maar ga zelf ook eens na of u zelf de juiste methode gebruikt. Klauwproblemen kunnen mooi opknappen na een goede behandeling maar ook zeker erger worden na een verkeerde behandeling. Klauwbekappen is nu eenmaal niet het snelste of mooiste klusje dat er is, zorg er dan ook voor dat de tijd die er ingestopt wordt tot de juiste resultaten leidt!