Recent is in onze regio een kat besmet geraakt met rabiës (hondsdolheid), waarschijnlijk na contact met een vleermuis. Hoewel rabiës vaak met angst wordt geassocieerd, is het belangrijk om te weten dat de kans op besmetting in Nederland heel klein is en er op dit moment geen verhoogd risico voor de omgeving is.

Lage besmettingskans
De kat is besmet geraakt met een minder besmettelijke variant van het rabiësvirus, het European Bat Lyssa Virus (EBLV). Deze variant komt slechts bij een klein aantal vleermuizen in Nederland voor en leidt zelden tot besmettingen bij andere dieren of mensen. Dit is het eerste geval van dit virus bij een kat in Nederland.

Ook na deze besmetting wordt de kans op een infectie met rabiës in Nederland nog als heel klein ingeschat, ook in onze omgeving. In Nederland zijn nog nooit mensen door een vleermuis met het rabiësvirus besmet. De vleermuis die het virus waarschijnlijk aan de kat heeft doorgegeven, is door de kat gedood.

Wat gebeurde er?
De kat begon zich raar te gedragen: ze leek dingen te zien die er niet waren en werd vervolgens agressief. Door deze symptomen werd de kat voor een consult bij ons aangeboden. Enkele weken eerder was er een dode vleermuis in huis gevonden. De kat was niet gevaccineerd tegen rabiës.

Maatregelen
Vanwege het contact met de vleermuis en het gedrag wat de kat liet zien hebben wij direct contact gezocht met instanties als de NVWA (verantwoordelijk voor infectieuze ziekten bij dieren) en de GGD (verantwoordelijk voor infectieuze ziekten bij mensen), aangezien ook mensen besmet kunnen raken met rabiës. Door de ernst van de ziekteverschijnselen moesten we de kat helaas laten inslapen. Onderzoek bevestigde dat de kat besmet was met het vleermuisvirus EBLV-1.

Na de diagnose heeft de GGD samen met de NVWA de directe contacten in de omgeving van de kat geïnventariseerd. Negen mensen zijn preventief behandeld. Ook zijn de andere huisdieren uit hetzelfde huishouden, waaronder twee honden, zijn in quarantaine geplaatst.

Hoe ontstaat bestemming?
Een kat is een roofdier en zal zich niet snel laten bijten of krabben door een vleermuis.
Wanneer het toch gebeurt dat een kat of hond in contact komt met een vleermuis, door bijvoorbeeld een beet of krab, neem dan direct contact met ons op om je huisdier te laten vaccineren tegen rabiës, dit verkleint het risico op infectie.
Het is ook mogelijk om preventief je hond of kat te laten vaccineren tegen rabiës, om zo de kans op een infectie te verlagen.

Gevangen vleermuis? Raak hem niet aan!
Als je kat een vleermuis heeft gevangen, volg dan de onderstaande adviezen:

  • Levende vleermuis in huis: Open een raam en dim de lichten, zodat de vleermuis naar buiten kan vliegen.
  • Vleermuis op de grond: Gebruik stevige handschoenen en plaats een bakje, doosje of bloempot over de vleermuis heen. Schuif er voorzichtig een kartonnetje onder, til het geheel op en laat de vleermuis buiten weer vrij.
  • Vleermuis kan niet vliegen: Bel de dierenambulance (tel. 0900-0245) voor hulp.

(bron https://www.rivm.nl/weblog/kat-vangt-vleermuis-is-er-risico-op-rabies-ib-02-2014)

Gedragsveranderingen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft katten eigenaren in de directe omgeving van de besmette kat gevraagd alert te zijn op afwijkend gedrag bij hun huisdieren. Symptomen van rabiës bij katten en honden kunnen zijn:

  • plotselinge agressie, zelfs naar bekende mensen
  • bijten of krabben zonder duidelijke reden
  • prikkelbaarheid
  • rusteloosheid
  • verwarring
  • moeite met slikken waardoor ze kunnen gaan kwijlen

Als je hond of kat afwijkend gedrag vertoont, neem dan contact met ons op voor advies.

Meer informatie
Meer informatie over rabiës vind je op de websites van het RIVM (www.rivm.nl/rabies) en de NVWA (www.nvwa.nl/rabies).

Heb je vragen? Neem gerust contact op met onze praktijk.