Desensibilisatie betekent het minder gevoelig maken voor prikkels. Bij geluidsdesensibilisatie leren dieren wennen aan geluiden die angst of opwinding kunnen veroorzaken. Dit kunnen harde geluiden zijn zoals onweer, storm en vuurwerk, maar ook alledaagse geluiden in en om het huis, zoals een tikkende leiding. Het wennen aan deze geluiden is een geleidelijk proces dat tijd kost. Hoe snel een dier hieraan gewend raakt, hangt af van verschillende factoren, zoals karakter, eerdere ervaringen en leeftijd.

Meestal is een hond al door de jaren heen ervan overtuigd geraakt dat vuurwerk spannend is (en ook daadwerkelijk als angst wordt ervaren) hierom moeten  we ons bedenken dat deze angst niet in één keer oefenen onder controle is.

Langdurige oefeningen, door het jaar heen en vaak ook nog met begeleiding zal nodig zijn om effect te kunnen behalen.
Bedenk dat vuurwerk (zelfs na veel oefenen) altijd voor de hond ‘UIT HET NIETS’ ontstaat. Het zal dan ook altijd een reactie opwekken bij de hond (tenzij de hond geen angst heeft).

Ondersteunende producten 

Is er bekend dat het dier spanning ervaart bij harde geluiden of vuurwerk, en wordt hiermee geoefend, dan kunnen supplementen zoals Zylkene of Calmex goede ondersteuning bieden.

Zylkene is een voedingssupplement voor honden en katten, samengesteld uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Het is verkrijgbaar in twee varianten: Zylkene en Zylkene Plus. Beide zijn volledig veilig in gebruik, ook in combinatie met andere medicatie.

Calmex van Vetplus bevat een unieke mix van aminozuren en extracten van psychoactieve planten. Dit supplement is geschikt voor honden die angst, fobieën of stress ervaren in situaties zoals vuurwerk, verlatingsangst of autoritten.

Beide producten kunnen helpen het dier rustiger te maken en ondersteunen bij het omgaan met spannende situaties.

Oefeningen

Het is van belang dat wij als eigenaar van de hond de juiste informatie geven zodat de hond begrijpt dat er niets is om je zorgen over te maken.

Wij hebben een aantal tips om te oefenen:

  • Begin altijd op een moment van de dag dat er veel omgevingsgeluiden zijn, de zgn. ‘white noise’ (geluiden die de hond al
    kent en waar hij/zij niet bang voor is).  Dit is meestal overdag. ‘White noise’ maskeert het geluid waar we mee willen oefenen. Wanneer in de avond geoefend wordt, op momenten dat de omgeving tot rust komt, bestaat de kans dat de hond alerter is en daardoor sneller reageert op prikkels. Dit kan invloed hebben op hoe het dier de oefening ervaart en verwerkt.
  • Zorg dat er in huis volledige rust heerst door zelf ontspannen te zijn of bezig te zijn met iets wat kalmte uitstraalt. Deze rustige houding geeft de hond het signaal dat er geen reden is voor ongerustheid. Druk praten, heen en weer lopen of onrustig gedrag vanuit het gezin kan ervoor zorgen dat de hond juist alerter wordt en meer op mogelijke gevaren gaat letten. Rust in de omgeving helpt het dier om zich veilig en ontspannen te voelen.
  • Start met het afspelen van het geluid op de laagste stand. Blijf volledige rust aanbieden en kijk de hond niet aan. Wanneer alle reactie uitblijft of er wordt vlot rust aangeboden (geheel liggen is het mooist) dan kan het geluid stapsgewijs harder worden gezet.
  • Let op dat, als het oefenen goed verloopt, er niet te snel te veel verwacht wordt. Een hond heeft tijd nodig om nieuwe geluiden te verwerken en deze als ‘normaal’ te gaan beschouwen. Te snel opbouwen kan het effect juist tenietdoen. Geduld en herhaling zijn essentieel voor een blijvend resultaat.
  • Als laatste stap kan er geoefend worden in de avond, wanneer het donker is en de omstandigheden anders zijn dan overdag. Dit helpt de hond om ook in andere situaties rustig te blijven. Belangrijk is dat iedereen in huis hetzelfde rustige en duidelijke voorbeeld geeft, zodat de hond consistente signalen ontvangt en zich veilig blijft voelen.