IMG_2201_bijgesneden

Zaterdag 26 mei hebben wij een succesvolle Open Dag gehad op onze praktijk in Coevorden. Ondanks het warme weer kwamen er bijna 150 bezoekers. We hebben heel wat zieke knuffels onderzocht en gelukkig ook weer beter kunnen maken. De meeste bezoekers hebben de verschillende praktijkruimtes met veel interesse bezocht, waarbij de operatiekamer met de demonstratie van de laparoscoop (waarmee we kijkoperaties doen) favoriet was. Veel kinderen zijn mooi geschminkt en hebben een leuke pony rit gemaakt. Tijdens de dierenspeurtocht werd er enthousiast gepuzzeld en we hebben dan ook heel wat juiste antwoorden ontvangen.

De lezing over Kind en Hond, verzorgd door Carolien Ziel van Dogharmony, is goed bezocht. Op het weiland achter de praktijk heeft hondenschool Have Fun een demonstratie behendigheid verzorgd. Het was erg leuk om te zien hoe de honden met hun begeleiders de hindernissen namen.

We willen alle bezoekers nogmaals bedanken voor hun komst! En iedereen die heeft meegewerkt aan de Open Dag: bedankt voor jullie inzet!

 

Preventief tanden poetsen bij je huisdier is heel belangrijk om het gebit schoon te houden. Helaas is
dit niet altijd eenvoudig, maar met geduld is veel te bereiken!

 

 

abortuslam2 (002)

Als het goed is zijn uw schapen op dit moment weer drachtig en we hopen dat u met het onderwerp van de nieuwsbrief niets te maken krijgt! Toch is het goed iets van het onderwerp verwerpen af te weten. Verwerpen bij schapen komt nogal eens voor en kan ernstig uit de hand lopen wanneer er sprake is van een besmettelijke oorzaak. Daarom hier op een rijtje de meest voorkomende oorzaken, en de handelswijze om verdere verspreiding te voorkomen.

Meest voorkomende infectieuze oorzaken

 

1. Toxoplasma

Het zijn met name de jonge ooien die verwerpen t.g.v. toxoplasma. De besmetting verloopt via katten. Deze scheiden na een infectie hoge aantallen eieren uit met de ontlasting. Het schaap krijgt de eieren binnen via een besmette weide of besmet voer. Als ze de eieren binnen krijgen terwijl ze niet drachtig zijn is er niets aan de hand, en bouwen ze juist immuniteit op. Zijn de dieren echter in de eerste 4 maanden van de dracht wanneer ze voor het eerst in aanraking komen met toxoplasma, dan kunnen de nageboorte en de vrucht zelf besmet raken. Als gevolg hiervan kunnen de vruchten geresorbeerd worden waardoor je (te) veel guste ooien hebt, verwerpen in het laatste stadium van de dracht of lammeren van een gezond lam en een ‘mummie’.

2. Chlamydia

Chlamydia is een bacterie welke meestal in de koppel geïntroduceerd word door aankoop van nieuwe schapen. Het verwerpen t.g.v. chlamydia vindt plaats in de laatste 3 weken van de dracht. De kans op besmetting is het grootst wanneer er een ooi t.g.v. chlamydia heeft verworpen. Op dat moment scheidt zij namelijk zeer grote hoeveelheden bacteriën uit met het vruchtwater, de vruchten en de nageboorte. Een ooi die verworpen heeft t.g.v. chlamydia is vervolgens immuun: opruimen is dus niet noodzakelijk.

3. Schmallenberg

In 2011 werden we opgeschrikt door veel lammeren met aangeboren afwijkingen veroorzaakt door het Schmallenbergvirus. Dit virus komt nog steeds voor geeft met name aangeboren afwijkingen maar een enkele keer verwerpt een ooi omdat een lam vroegtijdig sterft.

4. Listeria

Deze bacterie komt voornamelijk voor in slechte, natte, schimmelende kuilen. Een enkele keer treedt het op in het land als er erg veel modder is of kort gegraasd wordt. Door het eten van besmette voeding raakt het schaap besmet. Naast abortus in het laatste deel van de dracht, kunnen er ook hersenverschijnselen optreden (rondjes draaien!).
Zijn deze verschijnselen aanwezig, dan moet gelijk gestopt worden met het voeren van de kuil. De verwerpende dieren zijn niet besmettelijk voor andere ooien.

5. Campylobacter

Campylobacter is een bacterie die kan worden meegedragen door enkele schapen binnen een koppel, die er zelf niet ziek van zijn, maar deze bacterie wel uitscheiden via de mest. De bacterie kan zo worden verspreid via schoeisel, voer en drinkwater. Verwerpen gebeurt meestal in het derde deel van de dracht. Op dit moment is de verwerpende ooi een grote smetbron voor de omgeving: via vruchtwater en nageboorte wordt veel smetstof uitgescheiden. Dieren die de infectie hebben doorgemaakt zijn overigens immuun. Ze kunnen dus niet meer verwerpen, echter wel drager zijn en daarmee Campylobacter blijven uitscheiden.

6. Q-koorts

Hoewel het in Nederland meer aan geiten gelinkt wordt kunnen schapen wel degelijk ook verwerpen van Q-koorts. Nederland is niet vrij van deze bacterie en niet vaccinerende bedrijven kunnen hier dus problemen van ondervinden. De verschijnselen lijken erg op die van campylobacter en chlamydia, er wordt in het laatste stadium van de dracht verworpen en er komen grote hoeveelheden bacteriën vrij als een ooi verwerpt.

Niet-infectieuze oorzaken van verwerpen

Niet-infectieuze oorzaken van verwerpen zijn bijvoorbeeld afwijkende voeding, stress (hond tussen de schapen!), genetische afwijkingen en andere ziekten bij het schaap, zoals bijvoorbeeld ernstige leverbot.

- Wat te doen bij het optreden van abortus bij schapen: verwijder de verwerpende ooi uit de koppel

- Ontsmet, indien mogelijk, de plaats waar vrucht, vruchtwater en nageboorte terecht zijn gekomen (formaline)

- Laat een ooi die heeft verworpen geen andere lammeren zogen (sommige bacteriën kunnen via de melk op de lammeren worden overgedragen, waardoor deze lammeren weer potentiële verwerpers worden)

- Stuur materiaal op voor onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren bij meerdere verwerpende dieren

Wanneer materiaal opgestuurd wordt, stuur dan niet alleen de vrucht(en) op, maar ook de nageboorte, en het liefst zo vers mogelijk. De kans op het diagnosticeren van de oorzaak is vele malen groter als er een (stuk) nageboorte mee gaat! Vermeld ook gegevens m.b.t. het stadium van de dracht, leeftijd van de ooi,  evt. ziekteverschijnselen van de verwerper, zelfgefokt / aangekocht dier, evt. problemen in voorgaande jaren.

Naar aanleiding van de uitslag stellen we graag met u een plan op hoe u in de toekomst verwerpers kunt voorkomen.

Voorkomen van verwerpers

- Geen aankoop van nieuwe dieren, zeker niet tijdens de drachtperiode van de schapen

- I.v.m. toxoplasma: probeer jonge katten zo veel mogelijk te weren

- Voeren van een goede kuil of hooi i.v.m. listeria

- Tegen chlamydia, Q-koorts en toxoplasma kan worden gevaccineerd

- Rust binnen de koppel proberen te houden

Waarschuwing

Een behoorlijk aantal abortusverwekkers bij het schaap kan ook bij de mens tot algehele gezondheidsproblemen of abortus leiden. Voorzichtigheid is dus geboden: zwangere vrouwen zouden nooit moeten helpen tijdens de aflamperiode, ook niet op bedrijven waar men denkt geen verwerpers te hebben!

 

Over een paar maanden vieren wij alweer Oud en Nieuw. Voor veel mensen een feestelijke gebeurtenis, voor veel dieren echter stressvol door het vuurwerk en het carbid schieten. Je kunt de stress bij dieren (honden en katten) verminderen met angstremmende medicijnen en supplementen. Bij honden is het echter ook mogelijk vuurwerkangst te verminderen door training en dit is verreweg de beste oplossing voor uw hond. Voor een goed resultaat van de training is het belangrijk hier op tijd mee te beginnen. Voor een jonge hond of pup is de beleving van Oud en Nieuw dit jaar bepalend voor alle jaren die volgen!

hond vuurwerk

 

Graag informeren wij u over dit onderwerp tijdens een interessante lezing verzorgd door een van onze dierenartsen en hondengedragstherapeute Carolien Ziel. De lezing staat gepland op dinsdagavond 17 oktober op onze locatie in Sleen, ontvangst met koffie en thee vanaf 19:15 uur en aanvang van de lezing om 19:30 uur. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom, wel is er een maximum aantal deelnemers en vragen wij u zich op te geven met behulp van onderstaand aanmeldformulier. Aan deze informatieve avond zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden vuurwerklezing 17 oktober

* verplicht veld
Geslaagde excursie naar melkschapenbedrijf van de familie Sentker

IMG_1530 (002)

Maandag 12 juni j.l. heeft de zomeravondexcursie bij de familie Sentker in Nieuw- Schoonebeek plaats gevonden. Voor een groep geïnteresseerde schapenhouders was er de mogelijkheid om een rondgang, inclusief een ronde melken, mee te kijken op dit bedrijf. De gebroeders Sentker namen ruim de tijd om open te vertellen over het bedrijf, genomen beslissingen en strategieën. Daarnaast heeft dierenarts Reinard Everts een informatieve presentatie gegeven over het voorkomen, de aanpak en de mogelijkheid om vrij te worden van Zwoegerziekte.

Al meerdere bezorgde eigenaren hebben bij ons geïnformeerd met vragen over de recente uitbraak van kattenziekte in de omgeving van Amsterdam en Den Haag.

Kat

Al meerdere bezorgde eigenaren hebben bij ons geïnformeerd met vragen over de recente uitbraak van kattenziekte in de omgeving van Amsterdam en Den Haag.

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte veroorzaakt door een parvovirus. Kittens kunnen in de baarmoeder besmet worden met kattenziekte, wat kan leiden tot de dood of aangeboren afwijkingen. Andere manieren van overdracht van het virus zijn via de neus (inademing) of het maagdarmkanaal (eten). Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat de kat in contact komt met besmette voorwerpen zoals voerbakjes, transportmandjes, vloer, schoenen, kattenbak en kleding. Maar ook bijvoorbeeld kattenvlooien kunnen het virus overbrengen. Het probleem is dat het virus lang in de omgeving aanwezig kan blijven, resistent is tegen de meeste desinfectiemiddelen en na een jaar zelfs nog tot besmetting kan leiden.

Kattenziekte komt wereldwijd voor in niet of onvoldoende gevaccineerde populaties. Vooral in een omgeving waar veel ongevaccineerde katten bij elkaar zitten kan het leiden tot snelle en massale dood onder deze katten. Kittens tot 6 maanden en niet gevaccineerde dieren zijn het meest kwetsbaar.

Een kat met kattenziekte heeft in het begin wat algemene verschijnselen: sloomheid, hoge koorts en braken. Als de kat de eerste fase overleeft, krijgt de kat na enkele dagen ook diarree; het darmslijmvlies wordt verwoest. De diarree is zwart, stinkend, en kan bloedstolsels en slijm bevatten. De kat heeft veel buikpijn, wil niet eten en drinken en zal uitdrogen. Vooral in de eerste fase kan zeer acute sterfte optreden en zijn de verschijnselen minder duidelijk. Zeker 90% van de katten overleeft de ziekte helaas niet. Als de kat het wel overleeft kan hij drager blijven van het virus en het uitscheiden in de omgeving en hiermee andere katten besmetten.

Kattenziekte kan alleen voorkomen worden door middel van vaccinatie. Als de moeder goed gevaccineerd is, kunnen de kittens in de baarmoeder niet ziek worden. Vervolgens krijgen ze de antistoffen via de moedermelk binnen. Deze zogenaamde maternale antilichamen verliezen echter snel hun werkzaamheid. Een kitten moet twee maal het kattenziekte vaccin krijgen, meestal worden deze gegeven op 9 en 12 weken leeftijd. Op de leeftijd van 1 jaar wordt een kat nogmaals tegen kattenziekte gevaccineerd. Vanaf dan beschermt de vaccinatie tegen kattenziekte 3 jaar lang. De vaccinatie moet vervolgens elke 3 jaar herhaald worden.

Door de gehele kattenpopulatie goed te vaccineren, kan een epidemie voorkomen worden. In Nederland wordt maar ongeveer 40-50% van de katten gevaccineerd.

Het is zeker mogelijk dat het virus zich naar onze regio verspreidt. Als uw kat jaarlijks bij ons langskomt voor controle en vaccinatie, dan is uw kat beschermd tegen kattenziekte. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk de vaccinatie ook op volwassen leeftijd op te starten. Heeft u nog vragen dan kunt u ons altijd bellen of even langskomen op één van onze locaties.

 

Over een paar maanden vieren wij alweer oud en nieuw. Voor veel mensen een feestelijke gebeurtenis; voor veel dieren echter stressvol door het vuurwerk en het carbid schieten. Dit jaar gaat uw pup of jonge hond voor het eerst, of misschien voor de tweede keer, oud en nieuw (bewust) meemaken bij u thuis. Als dit een positieve ervaring wordt, is de kans erg klein dat uw hond op latere leeftijd nog vuurwerkangst gaat ontwikkelen. Door een goede begeleiding en voorbereiding van uw kant, kunt u uw hond goed door deze tijd heen loodsen. En daar helpen wij u graag bij!

Als een hond eenmaal vuurwerkangst heeft ontwikkeld, kan dit zeer veel stress geven rond de jaarwisseling. Je kunt deze stress verminderen met angst remmende medicijnen en supplementen. Bij honden is het echter ook mogelijk vuurwerkangst te verminderen door training en dit is verreweg de beste oplossing. U zou door middel van vuurwerktraining uw pup of jonge hond kunnen laten wennen aan vuurwerk. Voor een goed resultaat van de training is het belangrijk hier op tijd mee te beginnen. Deel 1 van de lezing zal gegeven worden door hondengedragstherapeute Carolien Ziel. Zij gaat in op het wennen van uw hond aan vuurwerk en hoe je kunt aanleren dat dit niet eng is. Ook zal besproken worden hoe u het beste kunt reageren als er vuurwerk wordt afgestoken. Het tweede deel van de lezing, verzorgd door één van onze gezelschapsdierenartsen, gaat in op de mogelijkheden om de stress bij dieren met vuurwerkangst te verminderen.

De lezing staat gepland op dinsdagavond 11 oktober op onze locatie in Sleen, ontvangst met koffie en thee vanaf 19:15 uur en aanvang van de lezing om 19:30 uur. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom, dit geldt ook voor katteneigenaren. In verband met het beperkte aantal deelnemers, willen wij u vragen zich bij interesse aan te melden. Aanmelden kan via onderstaand inschrijfformulier, of stuur een mail naar info@zod.nl onder vermelding van ‘lezing vuurwerkangst. Aan deze informatieve avond zijn geen kosten verbonden.
Wij hopen u op 11 oktober te mogen begroeten!


Aanmelden vuurwerklezing

* verplicht veld

 

website

Op 12 juli houden we onze zomeravondexcursie op het bedrijf van de familie Everts, Dorpsstraat 21 in Bronneger. Op dit bedrijf worden de schapen met lammeren dit jaar voor het eerst geweid op een ‘saladebuffet’, met daarin onder andere chicorei. Van chicorei is bekend dat het de ei-uitscheiding van wormen fors kan verminderen.

Voor de catering is het handig om ongeveer te weten hoeveel deelnemers er zijn, opgave is dus gewenst, dit kan middels onderstaand aanmeldformulier. We vertrekken om 19:45 uur bij de praktijk in Sleen en rijden dan gezamenlijk naar Bronneger (ongeveer 25 minuten rijden).

 

Aanmelden zomeravondexcursie 12 juli

 

Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe is een grote gemengde praktijk in het zuidoosten van Drenthe. Wij zijn een dynamische organisatie en verlenen vanuit drie moderne praktijkpanden diergeneeskundige zorg aan gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren en paarden. De praktijk is aangesloten bij Kernpraktijken Rundvee. Wij staan voor veterinaire zorg met visie.

Voor onze zeer vooruitstrevende rundveepraktijk zijn wij per direct op zoek naar een:

Ervaren rundveedierenarts m/v

(zowel parttime als fulltime mogelijk)

Een hecht team van 9 geborgde rundveedierenartsen richt zich volledig op de zorg voor landbouwhuisdieren in een regio waar nog volop kansen zijn voor de melkveehouderij. Wij begeleiden op professionele wijze talloze, vaak moderne melkveebedrijven. Daarnaast hebben wij binnen onze praktijk veel aandacht voor een uitstekende ambulante zorg voor individuele dieren.

Wij vragen:

 • Bij voorkeur enkele jaren ervaring op het gebied van rundvee.
 • Affiniteit met zowel ambulant werk als bedrijfsadvisering.
 • Een enthousiaste teamspeler met goede sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Bereidheid tot het draaien van avond- en weekenddiensten.
 • Omdat in de diensten ook paarden als patiënt kunnen voorkomen is ervaring op het gebied van paarden een pré.
 • Bereid om te gaan wonen in de regio.

Wij bieden:

 • Een afwisselende, uitdagende baan in een collegiaal team.
 • Een stimulerende, goed georganiseerde werkomgeving met open, duidelijke communicatielijnen, ondersteund door een managementteam. In een gemengde praktijk met collega’s die naast het uitoefenen van de diergeneeskunde, actief zijn op vele fronten in het veterinaire veld in Nederland.
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in een vooruitstrevende praktijk.
 • Goede nascholingsmogelijkheden.
 • Een praktijk die aangesloten is bij de CAO-dierenartspraktijken.

Reageren kan door het sturen van uw motivatie en CV naar griend@zod.nl. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Ben van de Griend op 06-51994649.

Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe is een grote gemengde praktijk in het zuidoosten van Drenthe. Wij zijn een dynamische organisatie en verlenen vanuit drie moderne praktijkpanden diergeneeskundige zorg aan gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren en paarden.

Vanwege het vertrek van een collega zijn we voor onze goed geoutilleerde en georganiseerde gezelschapsdierenpraktijk per 1 juli op zoek naar een:

Gezelschapsdierenarts m/v (32-40 uur)

Wij vragen:

 • Een teamspeler met aandacht voor de klant en zorg voor het dier.
 • Een enthousiast collega met goede sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Commerciële inslag en financieel inzicht in de gezelschapsdierenpraktijk.
 • Minimaal 2 jaar ervaring als gezelschapsdierenarts.
 • Bereidheid tot het draaien van avond- en weekenddiensten.
 • Bereid om te gaan wonen in de regio.

Wij bieden:

 • Een afwisselende uitdagende baan in een collegiaal team.
 • Een stimulerende, goed georganiseerde werkomgeving met open, duidelijke communicatielijnen, ondersteund door een managementteam. In een gemengde praktijk met collega’s die naast het uitoefenen van de diergeneeskunde, actief zijn op vele fronten in het veterinaire veld in Nederland.
 • Bij gebleken geschiktheid associatiemogelijkheden en de mogelijkheid om leiding te gaan geven aan het cluster gezelschapsdieren.
 • Een goed geoutilleerde kliniek met echografie, digitale röntgen, moderne tandheelkundige unit, laboratoriumapparatuur, laparoscopie en uitgebreide anesthesie-units.
 • Goede nascholingsmogelijkheden.
 • Een praktijk die aangesloten is bij de CAO-dierenartsenpraktijken.

Reageren kan door het sturen van uw motivatie en CV naar hilvering@zod.nl. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Jan Hilvering op 06-53863997.

Nieuwsbrieven gezelschapsdieren (PDF)

Nieuwsbrieven Schapen en Geiten (PDF)

Nieuwsbrieven Runderen (PDF)

Nieuwsbrieven Paarden (PDF)

Delen op Social Media
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone